Så tog jag mod till mig, antog utmaningen, snörde på mig förklädet, la fisken i blöt och höll tummarna för att det skulle bli bra.
Även om det inte är en kulinarisk måltid är det något speciellt med att göra någon "annans" mat. Bacalao, Norsk/Portugisisk fiskgryta som lagas av min mormor till resten av familjens jubel. En favorit som jag kan äta hur mycket som helst av, kanske just för att det är Norge, sommar och mormor och morfar.
Men nu var det höst, Uppsala och vänner....också jag som lagade Bacalao. Men det blev bra, lite för lite svartpeppar skulle nog morfar tycka, men inte för mycket och inte för lite salt, utan så där underbart gott som bacalao är. Och egentligen är ju det här med grytor underbart när hösten är i antågande. Bacalao är portugiskiska och betyder torsk. Det är en portugisisk nationalrätt som av en rätt rolig händelse lyckats sprida sig till Kristiansundstrakten i Norge.
Klippfisk som är en av huvudingredienserna är saltad torsk som från början läts torka på klipporna. Kristiansund blev på 1750-talet centrum för beredning av klippfisk som framför allt exporterades till spanien och portugal där man använde den i olika grytor. Men självklart skapades en Norsk variant på den portugisiska grytan. Det går att få tag på klippfisk även i Sverige, tex i östermalmshallen skulle jag tro. Det här är min mormors recept:
Bacalao 4-6 personer
1 kg klippfisk.
1-2 kg potatis
2 gula lökar
vitlök
spansk peppar
tomatpuré
krossade tomater
svartpeppar
Klippfisken måste läggas i blöt och saltas ut i 12-15 timmar innan man börjar tillaga grytan. Det görs lättast i en stor gryta. Bara att låta stå över natten och sen smaka av på morgonen. Den ska vara "rätt" salt men inte för salt. Detta tycker jag är det svåra momentet, men tänk att den kommer tappa lite sälta under tillagningen, typ som soltorkade tomater gör....När fisken är utvattnad skär man den i lagom stora bitar, typ fisksopps storlek.
Skiva potatis typ 0.5 cm skivor och lök. Häll i relativt mycket olja i en tjockbottnad gryta, så stor som möjligt eller som i mitt fall två stycken och varva sen potatis, klippfisk och lök. Häll på mycket tomatpuré - typ nästan en hel tub och 1 burk krossade tomater. Krydda med hackad spansk peppar, pressad vitlök och mycket svartpeppar. Låt småkoka under lock i ca 1 timme tills potatisen blivit mosig. Det kan behövas spädas med ytterligare krossade tomater eller vatten, men grytan ska vara rätt kompakt.
Innan servering, smaka av så att det inte behövs mer peppar eller salt. Servera med bröd och enligt morfar kan man inte äta Bacalao utan en liten nubbe till och jag saknade det norska flatbrödet.
En väldigt trevlig kväll med vänner, så där lagom en lördag då man kommit en bit in på hösten. Ibland kan jag inte rå för att förundras över hur bra man kan ha det, vilken gåva det är att få trivas med livet och ha underbara vänner och en underbar familj.
På bilden min mormor som visar mig hur man gör Bacalao i Stabburet förra sommaren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar